News

http://buildipedia.com/aec-pros/featured-architecture/case-study-clinical-and-translational-science- | Case Study: Clinical and Translational Science Building, Part I

Case Study: Clinical and Translational Science Building, Part I

Lisa Taylor, May 14, 2012 Download PDF
Francis Cauffman designs a medical facility for the University of Rochester which unites research with practice. 
 
This first article in a three-part series on the University of Rochester’s Clinical and Translational Science Building provides an overview of the workplace strategies Francis Cauffman used to integrate the 11 diverse departments of the Clinical and Translational Science Institute under one roof. Follow Buildipedia throughout the month of May to learn more about the engineering details of the building and how LEED Gold certification was achieved.
 
The University of Rochester’s 200,000-square-foot Clinical and Translational Science Building (CTSB) in  Rochester, NY, was developed with one goal in mind: to foster communication among researchers and clinicians,  thereby shortening the lifecycle by which breakthrough medical discoveries evolve into approved, accessible treatments.
 
The project stemmed from an initiative by the National Institute of Health (NIH) to advance translational science, which focuses on integrating the understanding, education, and treatment of disease. As the recipient of one of the first grants awarded by the NIH, the University of Rochester’s Clinical and Translational Science Institute hired Francis Cauffman to unite its various departments in one building and help bring its collaborative workplace vision to life through architectural design.
 
“Great research is taking place, but it can often take a great deal of time to get an approved treatment to the person in the bed who is suffering,” says John Campbell, principal with Francis Cauffman. “Typically, researchers and clinicians don’t have immediate access to one another, and the various groups may not often
communicate directly.”
 
After studying the workplace behavior and specific needs of the diverse departments that comprise the Clinical and Translational Science Institute, Francis Cauffman designed the CTSB, the first building of its kind in the field of translational science. “Our goal was to create an environment that would encourage collaboration – in order to get treatments to patients in the shortest, most efficient time frame,” says Campbell.
 
Located on the medical campus of the University of Rochester, the CTSB anchors the medical buildings on the established north side of the campus with new developments taking place on the south side of the property. “The CTSB is now the flagship of the property, and its public atrium is being utilized daily by those walking throughout the medical complex,” says Campbell. 
 
According to Campbell, the atrium lobby on the main level of the CTSB is the heart of the building. In addition to providing a convenient, open-to-the-public route through the medical center, it was carefully designed as a multi-use space to accommodate large functions, student presentations, community awareness events, and even formal dinners.
 
In addition to the atrium lobby, the main level also features the offices of the Clinical and Translational Science Institute, a Clinical Trial Suite with exam rooms and medical testing facilities, and several meeting rooms that are being used for undergraduate and graduate studies, as well as community outreach programs. 
 
The next three levels of the CTSB house the Clinical and Translational Science Institute’s remaining departments: the Clinical Trials Coordinating Center, Cancer Control Studies, Community and Preventative Medicine, Pediatric Clinical Research, the Center for Community Health, the Department of BioStatistics and Computational Medicine, and the Department of BioMedical Informatics. The basement of the building houses a fitness center for employee use.
 
“Prior to the construction of the new building, these various departments were spread throughout the campus,” says Campbell. “When determining the best way to house an array of diverse groups in one building – some close to research, some close to the community and patients – we needed to find a way to bring them together and promote communication across the groups.”
 
One of the firm’s architectural solutions was to create easily accessible common spaces on every floor that could be utilized by multiple groups. “People typically stop and communicate with those on their own floor but don’t necessarily venture out to other areas within the building; we chose to create an open staircase to foster a greater connection from floor to floor,” says Campbell. “The space is light and airy, and it provides an excellent view of the medical campus, visually making the connection from the researchers to the people being cured by the research. We’ve found that people are taking the stairs and walking because it is a pleasant experience.”
 
To further encourage interaction throughout the building, break rooms and conference rooms were placed near the staircase landings on each floor. The break rooms feature a coffee area, as well as bistro and lunch seating where staff can congregate. Designed with social interaction and relaxation in mind, the large glass walls of the break rooms offer natural light and exterior views.
 
On the opposite side of the staircase landings from the break rooms, each floor offers three conference rooms with glass walls. “The transparency and visibility of these meeting spaces encourage face-to-face interaction,” says Campbell. “In addition, we incorporated the latest video conferencing technology to facilitate collaboration with other institutions throughout the world.”
 
Transparency and visibility were also the driving forces behind Campbell’s office space strategy for the CTSB. “In typical academic environments, enclosed offices line the perimeter,” he says. “This approach not only establishes a status-based hierarchy that limits interaction among peers, but also limits the amount of natural light experienced by those with interior workspaces.”
 
According to Campbell, designing the layout of the office space was one the biggest challenges his firm faced when designing the CTSB. “A big part of this project was convincing the leadership team to break away from standard status-based perimeter workspaces in order to physically encourage heightened levels of communication among the staff,” he says. “We did a lot of 3D modeling and animation to prove that we could provide the same amount of storage and space they were used to, but in an open, sustainable design with a more efficient footprint.”
 
Although Francis Cauffman’s strategic approach to workplace design is consistent from project to project, Campbell explains that this project was especially interesting because of the lack of existing examples in the academic realm when it comes to inverting offices from the perimeter to the core and opening up workspaces. “We had to really define this idea of collaboration as it relates to the specific needs of academic research,” he says.
 
In addition to establishing common gathering areas and conscientiously designing workspaces, Francis Cauffman also approached the overall design with a focus on the psychology of scenic exterior views and color. Natural light flows throughout the building, and a contrasting color palette of blue and green tones, as well as yellows and reds were used to create an inspiring, positive environment. “We are bringing people together to address opportunities,” says Campbell. “It was important for us to create a non-threatening, welcoming place for patients coming in for trial testing so that they wouldn’t just feel like a number.”
 
The firm has received positive feedback since the building opened in April of 2011. “We created a stage for collaboration, and people who rarely talked are now interacting,” says Campbell. “Some of the most interesting innovations that wouldn’t have been thought of otherwise often occur at this point of intersection.”
Back to News