News

Architect | Mercy Health System Completes Phrase One of New Medical Campus

Mercy Health System Completes Phrase One of New Medical Campus

October 2008 Download PDF

How do you . . . develop a hospital and medical center on a former industrial site?

Summary: In September, Portland-based Mercy Health System of Maine opened last month its new $49.5 million, 151,000-square-foot brick five-story hospital, phase one of its two-phase master plan by Philadelphia-based Francis Cauffman Architects’s to relocate to a 42-acre waterfront site and former industrial site overlooking the Fore River at the south end of Portland. The site of the hospital expansion incorporates the soothing natural sight of wetlands to maximize a healing environment. The new campus will serve as a new city landmark and Portland gateway.

The new Mercy Hospital campus, situated on 42 acres along the Fore River tidal basin, is a rehabilitated former industrial site. The brownfield master plan, completed by the hospital and Francis Cauffman Architects, includes a 350,000-square-foot replacement hospital built in two phases.

The first phase, which opened September 22, is a 151,000-square-foot short-stay hospital for ambulatory surgery, inpatient surgery, maternity services, and imaging services plus an 80,000-square-foot medical office building that offers breast health and hemotology/oncology services. As part of the first phase, surface parking, roads, and service access points were developed on the site, including the new Fore River Parkway, which is integrated with the Portland Trails system.

The second phase will be a new building that contains the emergency department, medical inpatient services, additional surgery suites, and ICU. The new campus will be visible along Interstate 295 to create a visual gateway into Portland.

The new hospital employs brick, with cast stone trim marking the new entrance. The color of the hospital’s bricks corresponds with both the existing facility and historic Portland brick. To evoke the Fore River and the Maine coastline, the interior design incorporates a rich color scheme, maple paneling, and granite piers that flank the entrance. The new building also houses a chapel that features the original stained glass windows from the 1943 Mercy Hospital. Patient rooms and public areas overlook a nature wetland and maximize natural light.

The challenges of a replacement hospital

“We were retained to develop a site on the Fore River, which runs through the center of Portland,” says Jim Crispino, AIA, partner-in-charge, Francis Cauffman Architects.” The 42-acre site would replace Mercy Hospital in two phases, he says. “Phase one can be added on to, but the challenge was: ’What does the ultimate replacement hospital look like?’

And, secondarily: ‘How do we recognize that in two straightforward phases?’ This was how we landed on the horizontal expansion strategy as opposed to a vertical expansion strategy. In the case of Mercy, with 42 acres, it was more cost-effective and easier to implement the project into Phase Two.” Crispino categorizes the site as a brownfield, but says that many decisions regarding the site, including its environmental assessment, were done prior to the firm being retained.

However, Crispino adds that the plan did implement waterfront and wetlands, and that the wetland was restored as part of the project, essentially to act as a major feature of the landscape. “The building was oriented so the patient rooms would take advantage of the views to the river and to the wetland,” he says. “Virtually, every patient room has a view to the river, and the east side has views to the wetland. We also worked with Portland Trails on developing trails through the campus to the waterfront. The trails were installed as part of the site-design construction for the project. Riding bikes and running is consistent with the mission of the hospital.”

“The red brick chosen for the building is indigenous to the Portland area and many towns in Maine,” adds Aran McCarthy, project manager for the Mercy Hospital. “All the curbs use granite quarried locally, and the interior lobby has natural finishes, such as cobblestone, to evoke riverbeds with the intent of bringing the natural elements inside of the building. That also carries through with the artwork everywhere, which includes scenes from local Portland harbors and nautical themes and local fishery images—and images of plant life and animals.”

What lessons do they offer for relocating a hospital? Says Crispino: “From a planning perspective, you need to work out the operational plan for both the old and new campuses early in the process, because until Phase Two gets built, you are essentially operating two hospitals instead of one. If you are going to do your replacement hospital in multiple phases and maintain operations at the old hospital, there is a great deal of operational planning that needs to be done, primarily related to support services, materials management, laundry, food service, and so on. It takes a lot of coordination to make sure that both the new hospital functions as designed and the older hospital can continue operations, while the resources are being gathered to build the next phase of the work. Given the complexity of the project, the design planning and practice have to fit seamlessly together.”

Back to News